Wszechstronnym produktem pielęgnacyjnym są masła roślinne, które pochodzą wprost z natury i z powodzeniem sprawdzają się jako uniwersalny kosmetyk do włosów, ciała, twarzy, rąk, stóp, paznokci itd. Jakie są ich zalety? Nie powodują alergii, są naturalne i mają prosty skład (głównie kwasy tłuszczowe, witaminy i minerały). Przedstawiamy cztery najpopularniejsze masła stosowane do pielęgnacji włosów – shea, jojoba, kakaowe i kokosowe.
Uniwersalny tłuszcz roślinny stosowany w pielęgnacji ciała, twarzy i włosów, którego największą zaletą jest dogłębne nawilżanie. Masło o zbitej konsystencji aplikuje się dość łatwo, ponieważ rozpuszcza się w kontakcie z ciepłem ciała. Wytłaczany z gniecionych nasion afrykańskiego drzewa Masłosz Parka olej to bogactwo witamin, które świetnie sprawdzi się na skórze mocno przesuszonej, ze skłonnością do atopii, podrażnionej lub problematycznej. Regularne stosowanie masła shea do masażu zmniejsza cellulit, a pielęgnacja włosów masłem tego rodzaju przynosi ukojenie, odżywienie i witalność.
MASŁO JOJOBA
W temperaturze pokojowej jojoba przypomina bardziej olej, ale już w temperaturze około 7 stopni gęstnieje i ma maślaną konsystencję. Charakteryzuje się dużą zawartością estrów woskowych, które wspierają wchłanianie się masła jojoba, zabezpieczają przed nadmierną utratą wody i pozostawiają gładką skórę. Bogactwo witaminy E i przeciwutleniaczy sprawia, że jojoba nawilża, zmiękcza, uelastycznia i regeneruje komórki. Polecana jest do stosowania jako masło do włosów, którego zadaniem jest ochrona włosa przed czynnikami zewnętrznymi, nawilżenie i regulacja poziomu wydzielania sebum w skórze.
MASŁO KAKAOWE
Wytłaczane z nasion amerykańskiego kakaowca masło kakaowe ma wyjątkowo zbitą konsystencję. Nie rozpuszcza się zbyt dobrze w dłoniach, dlatego nałożenie go na ciało lub włosy może być problematyczne. Jest bogate w kwasy tłuszczowe omega-9, które zapewniają odpowiednie nawilżenie skóry i włosów. Dodatkowo zapewnia ochronę włosów przed szkodliwym promieniowaniem UV i ogranicza szkodliwe działanie wolnych rodników. Poza działaniem jako świetnie odżywiające masło do włosów, masło kakaowe poleca się kobietom w ciąży, w celu zapobiegania pojawianiu się rozstępów.
MASŁO KOKOSOWE
Pozyskiwane metodą tłoczenia na zimno z pulpy owoców palmy kokosowej, masło kokosowe to bogactwo kwasów tłuszczowych, witamin, minerałów i innych składników odżywczych. Nadaje się do spożycia, ale równie chętnie wykorzystywane jest jako masło do włosów. Pielęgnacja z olejem kokosowym (jest to olej o maślanej konsystencji) to dogłębne nawilżenie, odbudowa i ochrona włókna włosów oraz działanie antybakteryjne, antyseptyczne i antygrzybiczne na skórę.