Porównanie: masło shea kontra masło kakaowe

Oleje roślinne są chętnie wykorzystywane w kosmetyce. Domowa pielęgnacja coraz częściej opiera się na skutecznym wykorzystaniu składników aktywnych zawartych w ekstraktach roślinnych. Dziś przyglądamy się dwóm najpopularniejszym masłom roślinnym wykorzystywanym w pielęgnacji włosów – masłu shea i kakaowemu. Czym się różnią? Czy zasługują na miano pielęgnacyjnych rywali?

masło-shea.jpgMasło shea (karité)

Pozyskiwane poprzez tłoczenie na zimno z orzechów z zachodnioafrykańskiego drzewa, masło shea jest bogatym w kwasy tłuszczowe i witaminy olejem roślinnym. Masło do włosów z drzewa Shea ma bardzo bogate właściwości pielęgnacyjne i regenerujące, doskonale nawilża i wygładza skórę, a także pielęgnuje włosy.

Masło kakaowe

Pochodzące z Ameryki Południowej masło kakaowe wytłacza się na zimno z ziaren drzewa kakaowego. Zawiera bardzo wiele naturalnych antyutleniaczy, witamin i minerałów (potas, magnez, wapń i żelazo) oraz nienasyconych kwasów, dzięki czemu świetnie nawilża i regeneruje. Masło do włosów z kakaowca działa również zmiękczająco, tonizująco, regenerująco i ochronnie.

Czy masła do włosów (shea i kakaowe) są do siebie podobne?

Oczywiście, że tak. Pierwszym podobieństwem jest zawartość niemal identycznych kwasów tłuszczowych, które są bardzo podobne z tymi, które występują w warstwie rogowej naskórka. Stąd oba masła są dobrze tolerowane przez skórę. Zarówno masło shea i masło kakaowe zapewniają świetne nawilżenie i natłuszczenie włosów, a dodatkowo łagodzą podrażnienia i przywracają komfort przesuszonej skórze i włosom.

Czym różnią się porównywane masła do włosów?

1. Masło shea jest widocznie lżejsze niż masło kakaowe, choć oba masła pozostawiają na skórze delikatnie tłustą warstwę. Nadają się więc zdecydowanie lepiej do pielęgnacji ciała i włosów zimą, kiedy potrzebna jest lepsza ochrona przed mroźnym wiatrem i suchym powietrzem.

2. Kakaowe masło do włosów jest twardsze, przez co zdecydowanie trudniej jest zaaplikować je na włosy. Nabranie odpowiedniej ilości jest trudne przy maśle, które kruszy się przy próbie ułamania kawałka. Masło shea ma równie zbitą konsystencję jednak jego aplikacja jest łatwiejsza, bo mięknie w kontakcie ze skórą.

3. Masło kakaowe to bladożółty tłuszcz o intensywnie czekoladowym (albo raczej kakaowym) zapachu. Masło shea jest zdecydowanie bielsze i pachnie delikatniej, jego zapach jest niemal niewyczuwalny. Oba masła do włosów nie pozostawiają nieprzyjemnego aromatu.